Feestprogramma zaterdag 27 april 2019

± 10:15 uur OPTOCHT

vanaf De Hooiplukker, Achterstraat 5 te Lochem, o.l.v. Muziekvereniging ADVENDO.

± 10:45 uur OPENINGSTOESPRAAK

door een afgevaardigde van de Gemeente Lochem, gevolgd door het - tijdens het hijsen van de vlag - zingen van het WILHELMUS en natuurlijk dansen we met ons allen nog even op Pasapas!.

± 11:00 uur - 13:00 uur KINDERSPELEN

op de Grote Markt en de Kleine Markt, in de Molenstraat en aan de Oosterwal en Oosterbleek. In samenwerking met diverse verenigingen en enkele scholen.

Om aan de kinderspelen te kunnen meedoen ontvangen alle leerlingen in de week voor de meivakantie een spelletjespaspoort via de basisscholen in de kern Lochem. Ouders/verzorgers van Lochemse kinderen die buiten Lochem naar school gaan kunnen t/m 24 april 2019 een spelletjespaspoort aanvragen via 0573 - 25 15 92. Zij kunnen door naam- en adresgegevens door te geven indien gewenst ook informatie over andere evenementen van de L.E.O. thuisgestuurd krijgen.

L.E.O.-leden die b.v. een kleinkind op visite hebben kunnen ook t/m 24 april 2019 een spelletjespaspoort aanvragen via 0573 - 25 15 92. Overige belangstellenden kunnen op Koningsdag aan het begin van de optocht of aan de kraam op de Grote Markt een spelletjespaspoort aanschaffen.

± 11:00 uur - 15:00 uur ORANJEMARKT

De vrolijkste dag van het jaar staat weer bijna voor de deur. Een feestdag voor iedereen vol plezier, spelletjes, muziek en gezelligheid. En de dag dat er een beroep wordt gedaan op onze handelsgeest tijdens de vrijmarkt.

In onze stad Lochem is het centrum door ons aangewezen als kleedjesmarktlocatie. Voor het meedoen aan de kleedjesmarkt is een aanmelding nodig. Een verkoopplek voor kinderen tot 13 jaar is er vanaf donderdag 4 april 2019 via voorinschrijving te verkrijgen in de winkel van de Fam. van Aalst, Rembrandtlaan 3 te Lochem (uitsluitend mondeling). Bij de voorinschrijving wordt de locatie doorgegeven. Kosten: € 2,00 per kind.

Een verkoopplek (met kraam) voor iedereen ouder dan 13 jaar is te verkrijgen bij Louisa Groenouwe, Enkweg 13 te Lochem (graag na 17:00 uur). De voorinschrijving start donderdag 4 april en kost € 20,00. De voorinschrijving sluit op donderdag 25 april 2019.

Op koningsdag kost een plekje voor kinderen tot 13 jaar € 3,50 en een kraam (indien voorradig) € 27,50. Deze zijn te verkrijgen bij de L.E.O.-kraam voor het Stadshuus.

Maar er gelden wel een aantal afspraken. Als iedereen zich daaraan houdt blijft deze dag feestelijk. Spelregels van de vrijmarkt stad Lochem:

 • Je legt je kleedje tegen de gevel aan en niet midden op de straat. Kruisingen, voordeuren en zijstraten moeten vrij blijven van kleedjes;
 • Leg geen kleedje neer voor de ingang van winkels en/of horeca;
 • Geen gebruik van geluidversterkende apparatuur;
 • Etenswaren en (fris-)dranken verkopen mag niet. Uitzondering: door kinderen zelfgemaakte dingen zoals koekjes, muffins of snoepzakjes;
 • Gasflessen en vuurkorven zijn verboden vanwege de brandveiligheid. Verhitten van etenswaren is niet toegestaan;
 • Verkoop van dieren, zoals kuikentjes en vogels, mag niet;
 • Het uitdelen van monstertjes of proefjes (sampling) mag niet;
 • Auto's, caravans, aanhangwagens, tenten en kramen mogen niet binnen het kleedjesmarktgebied geplaatst worden (m.u.v. de standplaatsen met een vergunning);
 • Gokspelletjes zijn ook verboden;
 • Horecaondernemers mogen een geveltap en/of eetkraam voor hun zaak plaatsen als zij daarvoor een vergunning hebben;
 • Na afloop of bij vertrek van de kleedjesmarkt moet je de niet verkochte spullen weer meenemen en laat je je plekje netjes en opgeruimd achter;
 • Houd je aan de toegewezen plek!
 • De L.E.O. houdt het voorrecht om je een andere plek toe te wijzen.

De medewerkers van de L.E.O. en de politie houden toezicht op de naleving van regels. Wie zich niet aan de regels houdt kan beboet of aangehouden worden. Ook kan de verkoopwaar worden verwijderd.

Bereikbaarheid
Vanaf 07:30 uur is het mogelijk om spullen in en uit auto's te laden voor de Vrijmarkt. Het centrum wordt vanaf 08:30 uur met dranghekken afgesloten. Vanaf 16:00 uur worden de hekken verwijderd en kun je weer met de auto je spullen komen ophalen.

Bezoekers van de binnenstad kunnen het beste op de fiets komen. In verband met de veiligheid is het niet toegestaan om fietsen te plaatsen op toegangswegen en vluchtwegen.

14:00 uur VOGELSCHIETEN

op de Markt; inschrijven vanaf 13:30 uur.

14:30 uur DIKKE BANDEN RACE

voor basisschoolleerlingen (i.s.m. LWC De Paaschberg).

Parcours: Blauwe Torenstraat - Westerwal - Walsteeg - Blauwe Torenstraat.

Inschrijven tussen 13:30 en 14:30 uur bij de kraam op de hoek van de Blauwe Torenstraat / Achterstraat.

De deelname is gratis.

Fietsen op eigen fiets - helm wordt ter beschikking gesteld.

Verdeling in 3 categorieën:

 • Cat 1: meisjes en jongens geboren in 2011-2012 (wordt dit jaar 7 of 8), 4 ronden, starttijd 14:30 uur;
 • Cat 2: meisjes en jongens geboren in 2009-2010 (wordt dit jaar 9 of 10), 5 ronden, starttijd aansluitend aan Cat 1;
 • Cat 3: meisjes en jongens geboren in 2007-2008 (wordt dit jaar 11 of 12, 6 ronden, starttijd aansluitend aan Cat 2.

Per categorie kunnen er maximaal 20 kinderen deelnemen.

Agenda

Datum Tijd Evenement Locatie Omschrijving
ZA 27-04-2019 10:00 - 19:00 uur Koningsdag Binnenstad Lochem Diverse activiteiten

Bekijk ons jaarprogramma voor een volledig overzicht van onze activiteiten.